Cemaatler, Islam ülkelerinde, orta siniflarin, esnaf kesiminin düzene karsi tepkilerini, dini biçimlerde dile getiren, bunun yani sira sosyal bir takim islevler de üstlenen kurumlardir. Cemaatler tesadüfi, gelip geçici, birilerinin istegiyle yaratilmis olgular degildir. Orta siniflar var oldugu, din yoksul kitleler üzerindeki etkisini sürdürdügü, egemen siniflar kitleleri yönetmede dine ihtiyaç duyduklari sürece, cemaatler var olmaya devam edeceklerdir. Bu süreçte bazi cemaatler yok olacak, bazilari bölünecek, yeni cemaatler ortaya çikacaktir ama cemaat olgusu varligini sürdürecektir.
Nurcu cemaat, bazi özellikleri ile diger cemaatlerden ayrilir. Bu özellikleri söyle özetleyebiliriz:
Nur Cemaati Türkiye'de ilk olusan cemaattir. Said-i Kürdi 1930'lu yillarda ismini degistirip Said-i Nursi olduktan ve Risale-i Nurlari yazmaya basladiktan sonra etrafinda Ege bölgesinde bir cemaat olustu. 1930'lu yillarda degisik bölgelerde yüzlerce kadrosu olan, maddi bir güce dönüsen ilk cemaatti bu.
Ikincisi, devletin ve emperyalizmin en çok ilgi gösterdigi cemaat Nur cemaati olmustur. 1990'li yillarda Said-i Nursi adina Türkiye'de ve degisik ülkelerde uluslararasi sempozyumlar düzenlenmis, kitaplar yazilmistir. Türkiye'de hiçbir cemaat kurucusu böylesi bir uluslararasi ilgi görmemistir.
Üçüncüsü, Nurcu olarak lanse edilen Gülen hareketi okullariyla ve faaliyetleriyle dünya çapinda bir örgütlenmeye dönüsmüstür. AKP iktidarlariyla birlikte devleti ele geçirdigi iddia edilen, gündemden hiç düsmeyen, "cemaat" denilince ilk akla gelen Gülen hareketi, kamuoyunda Nurcu Cemaat olarak bilinmektedir. Türkiye'de hiçbir cemaat, resmi bürokrasi içinde, egitimde ve uluslararasi alanda bu ölçüde etkiye sahip olamamistir.
Dördüncüsü, ilk Kürt Islami cemaati de 1990 yilinda Kürt Nurculari tarafindan kurulmustur. Yani hem Türkiye'de hem de Kürt bölgesinde ilk Islami cemaatleri kuranlar Nurculardir.
Osman Tiftikçi bu kitapta, Türkiye'deki Islami hareket ve cemaatler içinde böylesine önemli yeri olan Nurcu cemaatleri ve Nurculugun kurucusu Said Nursi'yi inceliyor. Yazarin Islami hareketle ilgili olarak, Islamciligin Dogusu, Osmanli'dan Günümüze Türkiye'de Gelisimi ve 1960'lardan Günümüze Türkiye'de Islami Hareket isimli kitaplari bulunuyor.
(Tanitim Bülteninden)
256
Kurmanci
Araştırma İnceleme Kitapları
1986
Loading....