1993 yılında Şeyh Said Vakfı'nın kurulması çalışmalarında bulunurken, "1925 Direnişi" için araştırmalar içine girmiş, ancak derli- toplu bir yazılı metine rastlayamadık.. Ayaklanma'ya önder düzeyde katılanların torunları, çocukları ya da Ayaklanma'ya tanık olanların anlatımlarına dayanan bazı çalışmalar ise, çoğu kez yetersiz ve kimi olayların hikaye tarzında anlatımından öteye gitmiyordu. Bu nedenle farklı yöntemlerle elinizdeki araştırmayı oraya çıkarmaya yöneldik
Bu arada Şeyh Said'in oğlu Şeyh Ahmed Efendi ile görüşmemiz daha yoğun çalışmaya yönelmemizi sağladı. Materyal yetersizliği çalışmanın sürece yayılmasına sebep oldu.
Bugüne kadar üzerinde çok şey yazılmasına rağmen, çarpıtma, eksik anlatımlarla aktarılmaya çalışılan "1925 Direnişi"nin temel nedenlerini, gelişim evrelerini ve sonuçlarını ele almaya çalıştık. Buna rağmen eser, Ayaklanma'nın tüm detaylarını açıklamaktan uzaktır. Fakat genel hatlarıyla Ayaklanma'yı ortaya koyabildiğimiz inancıyla, kendimizi başarılı addedeceğiz.
Ayaklanma yöresini dahi görmeden, tanımadan; gelişim koşullarını dikkate almadan, bir çok araştırmacının Ayaklanma'yı ele almaya çalıştığı gerçeği göz önüne alındığında, o topraklarda doğup büyümüş ve Ayaklanma'ya katılanların torunlarının ilk defa Ayaklanma'yı ele almasının da ne kadar anlamlı olduğu tartışılamazdır.
Şeyh Said'in veya Ayaklanma'ya önderlik edenlerin torunlarının Ayaklanma'ya dair çok şey söyledikleri halde; Ayaklanma ruhunu, düşüncesini ve eylemini göz ardı ederek siyasal ve sosyal yaşamlarına yön vermeleri karşısında, bu ruhun, düşüncenin ve eylemin hatırlatılması, yeniden tartışılması gerekiyordu.
Ayaklanma'nın yarattığı saygınlığı kullanarak kişisel, ailesel ve örgütsel çıkar sağlamayı ve bunu yaparken de Ayaklanma'nın gerçeği ile çelişmeye yönelenleri de gözler önüne sermeyi amaçladık.
Bu çalışma aynı zamanda kolektif bir emeğin ürünüdür. Bilgi, görüş ve değerlendirmeleriyle bize güç katan tüm dostlara teşekkür ediyoruz.
304
Turki
Kürt Tarihi ve Araştırmaları Kitapları
2007
Loading....