Kürt kültürü, göçle Yukarı Mezopotamya’nın çeşitli bölgelerine gelerek yerleşen Ari halkın yarattığı türdeş kültürdür. Bu kültürün başlangıç tarihi, düşüncenin sanatın özü ile birleştiği Paleolitik çağın başlangıcıdır.
Başlangıçta komünal yönetimde yapılanan Kürt kökeni Ari halk, mülkiyetin özelleşmesi ile aşiret yapılanmasına gitmiştir. Ancak Arabistan çöllerinden göçle Sümer ülkesinin kuzeyine gelerek yerleşen Akkadlar, tarihi süreç içinde Sümer ve Elam halklarını Samileştirmiştir. Kuzeylerindeki Ari halkı kültürlerinin etkisine almak, onları da Samileştirmek için sürekli ve güçlü saldırılarda bulunmuşlardır. Ari halk bu kültüre tepki göstermiş, Akkad, Babil, Assur devletlerini tarih sahnesinden silmiştir.
Son Ari konfederasyonu yıkıldıktan sonra, konfederasyon birliğinde olan Ari gruplar, grup niteliklerini yitirmiş, Kürt adında birleşmişlerdir. Bundan sonradır ki Kürt ülkesi çeşitli halkların, son olarak Arapların istilasına uğramıştır. Arap istilası döneminde Kürtler islam inancını benimsemiş, ümmetçilik etkisine alınmış, bununla Araplaştırılmak istenmiştir.
Kürtler, Osmanlı yönetiminde, imparatorluğu oluşturan unsurlarla Osmanlılık üst kimliğinde, Türkiye Cumhuriyeti yönetiminde ise Türklük üst kimliğinde yaratılmak istenen türdeş kimlikte eritilmek istenmektedir.
200
Turki
Araştırma İnceleme Kitapları
2009
Loading....